Fin tilslutning til Sct. Hans Aften i Låstrup

Fredag aften tyvstartede borgerne i Låstrup Byfesten, der ellers løber hele uge 26. Anledningen var selvfølgelig Sct. Hans Aften med tilhørende bål og socialt samvær. Der var arrangeret fælles grill til medbragt mad, og indvielse af det nye byfesttelt.

Enkelte forsøgte at sidde udenfor i det lune vejr, men vejret viste sig ikke fra sin venlig side først på aftenen. Regnen fik efterhånden tromlet folkene ind i det nye telt, hvor der heldigvis var plads nok til alle. Arrangørerne skønner at 120 mødte frem til denne første aften i det nye telt.

Inge Carlskov, der er formand for Fjordklyngen, holdt aftenens båltale. På grund af vejret blev talen rykket indenfor i teltet. Hun kunne berette om dramatiske begivenheder i nabosognet Lynderup i 1619, hvor Karen Nielsdatter Ulbjerg blev beskyldt for at være heks. Mange vidneudsagn om tyvagtige malkninger i egnens stalde, syge dyr og mærkelige påvirkninger af dyr og mennesker, gjorde, at Karen først ved tingretten i Rinds Herred og senere ved Landstinget i Viborg blev dømt til at være heks. Hun måtte lade livet på bålet ved Galgehøj på Borup Hede samme år. Fantastisk dramatisk og lidet charmerende fortid vi har og mindes ved afbrænding af hekse på bål i hver en by og sogn.

Inge fortalte om arbejdet i Fjordklyngen, der vidt og bredt er blevet kendt for det gode samarbejde, der efterhånden gror frem mellem de 6 byer, som Fjordklyngen består af. Seneste med tildeling af 9 millioner til områdefornyelse til de 6 byer. Fjordklyngen har allerede vist, at samarbejdet er vejen frem og opfordrede borgerne i Låstrup til at deltage i efterårets borgermøder omkring fordeling af de tilvejebragte midler.

Hun ønskede afslutningsvis alle en god sommer og en god midsommeraften.

Regnen stilnede af, og midsommersangen kunne afsynges i det fri foran det knitrende bål. På vanlig vis lykkedes det at få futtet bålet og den tilhørende heks af. I øvrigt en flot langhåret heks med fin grenkost lavet af Ole Pedersen, der sidder i Lokalrådet for Låstrup Forsamlingshus.

Efter båltale og bål, var der snobrødsbagning for børn og unge mennesker, mens der var kaffe og kage bagt af frivillige i teltet.

Fin aften med hyggeligt samvær for borger i Låstrup og gæster udefra og samtidig en god åbning på byfesten, der starter med kirkekoncert i Låstrup Kirke mandag den 26. juni kl. 1900 efterfulgt af kaffe og kage i Enghaven.

 

Se alle billederne fra aftenen på dette link. 

Se opslag om Kirkekoncerten på dette link.

Se hele byfestprogrammet på dette link.

Annoncesponsor for dette opslag er: