Borgerafstemning om idéebank for projekter i Låstrup og omegn

Låstrup Lokalråd har i april og maj måned gennemført en afstemning blandt borgere med interesse for Låstrups fremtid. Afstemningen er en følge af Fjordklyngens borgermøde i Låstrup Forsamlingshus den 3. oktober 2017, hvor borgerne blev opfordret til at komme med idéer til, hvad pengene i områdefornyelsesprojektet kunne bruges til. Det blev til en lang liste over projektidéer, og mange flere, end der var plads til i Fjordklyngens projekt.

Ud af de rigtig mange idéer har følgegruppen under Fjordklyngen under temaet ”Øget adgang fra Land- og Vandsiden” fordelt penge til diverse nedslagsområder primært med forbedring af adgangen til vores vandveje og fjorden for øje.

Ud over hovedtemaet, blev der givet penge til en helhedsplan for Kulturcenter Værestedet og penge til igangsætning af et facelift for kulturcenteret. Desuden blev der givet penge til et fælles projekt mellem Skringstrup og Låstrup i form af en forbedring af adgangen til Spangen i Engedal fra Skringstrupsiden. Som bekendt har vi i Låstrup ingen problemer med at komme ud til spangen, da der er gode og tørre marker på vores side af åen.

Ud over disse projekter, som blev begunstiget i Fjordklyngens projekt, var der 77 idéer i den idéebank, der blev lavet til de øvrige projekter. 77 idéer er selvfølgelig alt for mange at gribe fat i på én gang. Derfor besluttede Låstrup Lokalråd at spørge borgerne, hvilke af projekterne, der er den bredeste interesse blandt beboerne.

De 77 idéer er alle idéer fra borgermødet. Det betyder samtidig, at de alene er repræsenteret ved en overskrift, så i nogle tilfælde, har det været svært at overskue, hvad projektet indeholder. De fleste siger dog sig selv, og ikkemange har været i tvivl om, hvad projekterne indeholder, eller kan komme til at indeholde. Ret beset kender ingen andet til projekterne end navnet.

Borgerne fik tilsendt et link med mulighed for at tilkendegive, i hvor høj grad de syntes, at de enkelte projekter skulle prioriteres. Teknisk set blev tilkendegivelserne omformet til en pointværdi på mellem 0 og 4 point. Havde alle borgere i undersøgelsen prioriteret et projekt højst, ville projektet få 4 point, og omvendt, hvis alle havde tilkendegivet, at de ikke syntes, at projektet var en god idé, ville projektet få 0 point.

47 borgere har deltaget i afstemningen. Deltagerne har angivet, at de er mellem 17 og 86 år. Lidt flere mænd end kvinder har svaret. 87 % har oplyst, at de gerne vil svare på yderligere spørgsmål, og 63 % har svaret, at de gerne vil hjælpe med at føre projekterne ud i  livet. Resten har enten ikke kræfter, tid eller lyst til at indgå i projektarbejdet.

Det har i forbindelse med borgermødet været tilladt frit fra leveret at komme med idéer. Det betyder også, at mange af projekterne omfatter ejendom, der er undergivet privat ejendomsret. Låstrup Lokalråd respekterer selvfølgelig den private ejendomsret, men kan opfordre ejensoms- og jordejere, hvis ejendom indgår i projekterne til at samarbejde. Det er der i øvrigt god erfaring med i Låstrup. 

Efter afstemningens afslutning, var det med spænding, at Lokalrådets medlemmer mødtes for at høre, hvilke projekter, der var højst rangeret. Sjovt nok, var det netop et projekt med navnet ”Stier med adgang til vand, der blev højst ratet ved afstemningen. Det underbygger, at Fjordklyngens tema har folkelig opbakning i lokalområdet Låstrup. De bedst rangerede projekter kan ses herunder, og hele rækken af projekter med pointværdier kan ses ved at trykke på linket herunder.

Se alle projektidéerne ved at trykke på dette link. 

 

I øjeblikket er idéerne kun angivet ved en overskrift. Ingen ved hvem der er kommet med idéerne. De kom alle frem ved borgermødet i forsamlingshuset. Den afgivne rangering af idéerne skal ikke tages bogstaveligt. Hvis nogen brænder for at føre et projekt ud i livet, så er det blot med at komme i gang. Lokalrådet hører gerne fra lokale borgere, der kunne tænker sig at tage teten i ét eller flere af projekterne. 

Låstrup Lokalråd kunne allerede tirsdag aften glæde sig over, at Borup Idrætsforening allerede har taget hul på at føre ét af de højst rangerede projekter ud i livet. Der lægges i øjeblikket kunstgræs i bunden af den multibane, der findes på idrætsforeningens anlæg i Låstrup. 

Her besigtiger lokalrådet arbejdet med at lægge kunstgræs på multibanen. 

Lokalrådet gælder sig desuden over, at hovedparten af projekterne har fokus på udvikling og forbedring af vores lokalområde, samt at skabe bedre forbindelse til naturen og vores nabobyer.