God opbakning til foredrag på Kulturcenter Værestedet

Der var god opbakning til Kulturcenter Værestedets nye initiativ med streaming af foredrag fra Aarhus Universitet, da kulturcenteret tirsdag aften afholdt det andet af i alt 7 streamede foredrag fra universitetet.

Denne gang var 22 borgere troppet op for at få udvidet deres horisont. Foredraget under overskriften ”Der kommes hvad – i vores mad?”, var delt op i 2 dele. Første halvdel var om tilsætningsstoffer i vores fødevarer. Tilsætningsstoffer anvendes i moderne fødevareproduktion for at ændre på konsistens, udseende eller holdbarhed. For eksempel tilsættes der fosfor til mange fødevarer, og der sættes nu fokus på, om anvendelsen af fosfor og andre tilsætningsstoffer kan være skadelige og fremme risikoen for demens, hjerte-/karsygdomme og andre uheldige virkninger.

I anden halvdel af foredraget var der fokus på berigelse af vores mad med jod og folat eller folinsyre, som vitaminet B9 normalt kaldes. Foredragsholderen fortalte om forsøg og forskning i anvendelse af vitamin B9 og om vitaminets indvirkning på for eksempel kræft. Hun pointerede at fordelene ved tilsætning er langt større end risikoen for at møde bivirkningerne. Hun fremhævede, at kvinder, der planlægger at blive gravide bør indtage vitamin B9 i mindst 4 uger, inden graviditeten lykkes og i de første par måneder af graviditeten. Dette for at modvirke udvikling af rygmarvsbrok hos fosteret.

Det var vigtige emner, som viser lidt om, hvad den nyeste forskning bringer for dagen, når forskerne laver forsøg med mus, studerer statistikker og tester på mennesker.

I pausen var der mulighed for at købe kaffe og kage ad libitum bagt af frivillige hjælpere for 20,- kroner. Kage bagt helt uden tilsætning af fosfor, vitamin B9 eller andre unødvendige sminkende tilsætningsstoffer. Deltagelse i foredragsrækken er ellers gratis.

Foredragsrækken fortsætter de næste 5 tirsdage. Foredragsrækken har følgende overskrifter:

  • Tirsdag den 31. oktober    kl.  19-21                Hvorfor mennesker erobrede kloden
  • Tirsdag den 7. november   kl.  19-21               Sære sanser
  • Tirsdag den 14. november kl. 19-21                 Inspiration fra naturen
  • Tirsdag den 21. november kl. 19-21                 Big Bang og det usynlige univers
  • Tirsdag den 28. november kl. 19-21                 Spejlbilleder og molekyler

Alle foredragene foregår via livestreaming direkte fra Aarhus Universitet, hvor vi altså er med på en kikker til de spændende foredrag.

Sæt kryds i kalenderen og få gratis udvidet din horisont med information om den nyeste viden på aktuelle og spændende emner. Deltagerne opfordres til at komme kl. 1845, så der er mulighed for at se hele optakten.

Foto fra tirsdag aftens foredrag.