Sankthansaften i Låstrup 2023

Heksen var klar. Det var ilden ikke, så heksen overlevede sankthansaften 2023. 

I Låstrup holdt Lokalrådet grillaften på Borup Stadion med hygge i byfestteltet i stedet for sankthansbål. Afbrændingsforbud forhindrede snobrødsbål og sankthansbål, så i stedet blev der holdt grillaften med gasgrill og hygge i teltet. 

Det er svært at holde sankthansbål uden ild, og det afspejlede sig da også i, hvor mange der kom til arrangementet. I alt var 50 mødt frem til sankthansaften, hvor der plejer at være over 100 gæster til bålet. 

De borgere der mødte frem, fik til gengæld en hyggelig aften med grille uden for teltet først på aftenen og senere hygge i teltet med kaffe og kage bagt af frivillige borgere. Dertil drikkevarer købt i byfestteltet. 

Kurt Johansen havde lovet at holde årets båltale. Traditionen med båltale blev holdt i hævd, så Kurt tog ordet i det flot pyntede byfesttelt. De fremmødte fik en god opdatering i, hvad der rør sig dels i Fjordklyngens område, men også i det politiske landskab i øjeblikket. Kurt fortalte om forestående udfordringer på børneområdet, hvor skole og daginstitutioner er udfordret på vigende børnetal. Lokalt engagement var med til at sikre, at Fjordklyngen Skole fortsat har 2 adresser til skolebørnene. Hvordan det kommer til at gå med børnehaverne vil snart vise sig. Kurt nævnte Skals og Ulbjerg som hjemsted for børneinstitutioner, så Skovbørnehaven Fredly blev ikke nævnt. Om det giver et hint om, hvilke børnehaver der kommer til at overleve får vi nok snart at se. Til gengæld udtrykte Kurt glæde over, at Fjordklyngen har valgt at lægge sit fælles mødested i den gamle skole i Låstrup, som i det kommende år kan se frem til en tiltrængt renovering og ombygning. Kurt talte også om frivillighed og takkede for det set store engagement der vises i hele Fjordklyngens område. Blandt andet til Muslingefestival i Sundstrup, hvor 50 frivillige holdt en kæmpe festival for 1400 deltagere i 2023. Fantastisk at samle så mange gæster til et så flot arrangement. Det var godt gået, men kræver flere frivillige til sådanne arrangementer. Kurt omtalte også krig i Europa, energikrise, vind- og solcelleplaner og endelig planer om at ændre gaslageret i Lille Torup fra naturgas til opbevaring af brint. Det bliver spændende, om planerne om at lave strøm om til Brint i et kæmpe anlæg i  Skinderup kan give billig varme til borgerne i de omkringliggende byer og måske helt i Viborg. I hvert fald vil der blive en masse varme i overskud ved at producere brint fra strøm. 

Efter en god sankthanstale, tog Anne Marie Dalgaard ordet og sang for på Midsommersangen. Den kan heldigvis synges både med og uden bål. Der blev sunget med, så borgerne kunne øve sig til på onsdag, hvor byfesten byder på kirkekoncert og sang i Byfestteltet. Her er det netop Anne Marie Dalgaard, der udvælger og synger for på sangene. 

Henriette Lyngsø Mikkelsen fortalte om byfestprogrammet til den kommende uge med gode aktiviteter fra tirsdag til søndag. Der er fortsat billetter til foredraget med fodboldkommentator Morten Bruun på tirsdag. Husk madbilletter til flæskestegssandwich skal købes i forkøb. Henriette henviste til Fjordklyngemagasinet, hvor byfestens program er trykt. 

Det blev en hyggelig sankthansaften, selv om borgerne måtte undvære snobrød, knitrende bål og heksen, der futter til Bloksbjerg. 

Næste arrangement i Låstrup er lørdag den 24. juni, hvor borgerne samles til at heppe på cyklisterne fra Hærvejsløbet. Det sker ved forsamlingshuset med gratis rundstykker og mulighed for at købe øl fra fadølsanlæg med støtte til Låstrup Lokalråd. 

Se hele byfestprogrammet via dette link. 

Annoncesponsor for dette opslag er: