Donation til Ukraine fra Låstrup-Nr.Rind Vandværk

Efter Ruslands invasion og ødelæggelse af infrastruktur i store dele af Ukraine, iværksatte Danske Vandværker en indsamling af effekter, der kan bruges til genopbygning af livsvigtig infrastruktur forskellige steder i Ukraine.

I anmodningen om donation bad foreningen om at få udstyr som vandpumper, frekvensomformere, svejseapparater, mobilgeneratorer og grej til ledningsnet stillet til rådighed.

Grundfos tilbød at lave gratis service på det udstyr, som skulle køres til Ukraine og transport af materiellet blev doneret af DVS.

Låstrup-Nr.Rind Vandværk fik i 2008 udskiftet de 3 pumper, der pumper rent vand fra vandtanken ud i ledningsnettet. Pumperne fejlede ikke noget, men overgang til et nyt styresystem gjorde, at pumperne ikke længere kunne fungere sammen med den nye styring. Derfor blev pumperne sat i depot i vandværket.

Da Danske Vandværker efterspurgte materiel til Ukraine, besluttede bestyrelsen fra vandværket straks at tilbyde de 3 pumper til indsamlingen. Pumperne blev i første omgang flyttet til Skovtrup i Snæbum, hvorfra de blev hentet til Grundfos. Her blev pumperne testet og opgraderet.

Skovtrup har i 8 år haft en kontoransat med ukrainske rødder. Eter Ruslands angreb på Ukraine blev der derfor stillet en bolig til rådighed for 8 flygtede ukrainere. Både Oksana og de 8 flygtninge har været dybt berørt af situationen i deres hjemland. Flere af dem er flygtet fra Odessa ved Sortehavet, hvor Russerne senest har bombet kornlagre i forbindelse med en FN-aftale om eksport af korn fra Ukraine.

I forgangne uge blev pumperne transporteret til grænsen til Ukraine, hvor et NGO projekt i byen Mykolaiv forhåbentlig kan få glæde af pumperne. Mykolaiv har 500.000 indbyggere og er i øjeblikket uden forsyning af rent drikkevand. Derfor tager indbyggerne i øjeblikket vand fra floden Dnipro, hvilket selv sagt ikke er optimalt.

Bestyrelsen i vandværket glæder sig over, at de gamle pumper kan gøre nytte. De repræsenterede ikke nogen værdi, så godt, at de kan bruges af andre.

 

Billedet viser 3 af ukrainerne hos Skovtrup med det ukrainske flag. De fortæller, at flaget viser horisonten, hvor det blå er himmel og det gule er kornmarker så langt øjet rækker.

 

Billedet viser de 3 pumper, som blev doneret fra Låstrup-Nr.Rind Vandværk.

 

Billedet viser lastbil pakket med grej til Ukraine ved afgang mod Polen i den forgangne uge.

Kontorassistent Oksana og en ukrainsk chauffør giver tums up til vandværkets medlemmer for donationen til deres hjemland.