Nej der er ikke fundet pesticidrester i Låstrup-Nr.-Rind Vandværks vand

Dette foto bringes i dagens avis udgivet af Viborg Folkeblad. Desværre uden henvisning til, at vandværket ikke er ét af de steder, hvor der er fundet pesticidrester i drikkevandet. 

Dagens avis Viborg Folkeblad

I Viborg Stifts Folkeblad sættes i dag den 8. marts 2024 fokus på fund af giftstoffer og nedbrydningsstoffer fra sprøjtegifte i brønde og drikkevandsboringer. Avisen bringer i artiklen et foto af Låstrup-Nr.Rind Vandværk uden yderligere reference til forholdene i vores lokale vandværk.

Låstrup-Nr.Rind Vandværk vil gerne understrege, at vandværket ikke er blandt de vandværker, hvor der er fundet pesticidrester. Vores drikkevand er fortsat af fineste kvalitet og hentes fra dybe jordlag, der ligger godt beskyttet af flere lerlag.

Historien var en anden for 30 år siden, da Låstrup-Nr.Rind Vandværk netop blev etableret på grund af samme problemstilling. Dengang blev der fundet rester af sprøjtegift i det gamle vandværk i Nr.Rind by. Det førte til etablering af nødforsyning fra Vejlebakkens Vandværk langs Kærbyvej til Nr.Rind, og der blev søgt efter en ny og sikker kildeplads, hvilket førte til etablering af vandværkets nuværende boringer på Nørremarkvej.

Alle vandprøver fra Låstrup-Nr.Rind Vandværk er tilgængelige fra vandværkets hjemmeside under menupunktet ”Vandkvalitet”. Her kan vores forbrugere hele tiden følge med i kvaliteten af drikkevandet.

Når det er sagt, så sætter folkebladet fokus på en alvorlig problematik. En artikel fra Danmarks Naturfredningsforening fortæller, at der i perioden fra 2019 til 2023 er fundet pesticidrester i 39 af 101 vandboringer i Viborg Kommune. Låstrup-Nr.Rind Vandværk er altså ikke én af dem.

Viborg Kommune har i de seneste år arbejdet på en ny drikkevandsplan. Herunder etablering af egentlige drikkevandsparker på steder, hvor der er nok vand og gode muligheder for at sikre drikkevandet for vores børn og børnebørn. Det er en plan som i øjeblikket diskuteres blandt Viborg Kommune og de almene vandværker.

Bestyrelsen for Låstrup-Nr.Rind Vandværk har i øjeblikket en høj mødeaktivitet for vi vil gerne medvirke til og være med til at sikre godt drikkevand for vores fremtidige forbrugere. Som følge af arbejdet med at etablere drikkevandsparker må vores forbrugere forvente, at der pålægges yderligere en afgift på drikkevand til sikring af den fremtidige drikkevandsforsyning. I øjeblikket nævnes en afgift på 1 krone på hver kubikmeter drikkevand til investering i sikring af vandet ved etablering af drikkevandsparker. Møderne i øjeblikket går ud på at finde ud af, hvordan afgiften skal forvaltes. Enten et påtvunget vandsamarbejde mellem de almene vandværker eller central forvaltning af pengene. Mere om det senere.

Se vandværkets aktuelle målinger og link til arkiv via dette link.