Foredrag: Big Bang og Det Usynlige Univers

Tirsdag den 21. november kl. 1900-2100 afvikles det 6. i række af naturvidenskabelige foredrag streamet fra Aarhus Universitet til Kulturcenter Værestedet i Låstrup. De forløbne 5 foredrag har haft god tilslutning med højst 24 deltagere. 

Tirsdag aften er overskriften "Big Bang og Det Usynlige Univers". Her er der mulighed for at høre nyt fra den nyeste forskning om vores oprindelse og om universet. 

Mørkt stof og mørk energi udgør 95 % af universet. Men vi ved faktisk ikke, hvad det er.

Uden det mørke stof ville vi og livet imidlertid ikke eksistere. Løfter den nyeste forskning i kosmologi sløret for hvad det usynlige univers egentlig består af? Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor.

Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi. Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften.

Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi og livet ville ikke eksistere. På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er! I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi. Og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.

Der er mulighed for at købe kaffe og kage for 20,- kroner i pausen midt i foredraget. Tilmelding er ikke nødvendig, men alle opfordres til at komme et kvarter før foredraget. 

Vel mødt til oplysende stunder på Kulturcenter værestedet.